19 d’oct. 2013

La gestió esportiva a Canals

L'àrea d'esport en una població és molt més important del que podria semblar. És un tipus d'activitat cultural adreçada a un públic molt ampli, bona per a la salut i que fomenta perfectament la cohesió social: afavoreix la mentalitat d'equip i crea vinculació dins dels membres d'una mateixa població a través dels equips locals i els seus seguidors. Ofereix també projectes comuns i, en una societat en què cada vegada hi ha més persones amb molt de temps lliure (sovint més del que desitjarien), ofereix alternatives per a emprar aquest temps lliure d'una manera sana.

En èpoques de crisi com l'actual, els ajuntaments hauran d'aprendre a invertir millor, gastar menys, però d'una manera més eficaç, i a fer-ho en activitats dirigides al major públic i que fomenten millor la cohesió social .
L'ajuntament de Canals ha seguit una política irracional en aquest tema, com la construcció de la piscina climatitzada (no parlarem aquí de l' auditori, perquè pertany a una altra àrea). S'ha anunciat per al mes d'octubre de 2013 l'obertura de la piscina coberta, finançada íntegrament -segons ens diuen- per la Diputació (veure-ho en aquesta pàgina de la Diputació): http://www.dival.es/sala-prensa/content/canals-concluye-la-piscina-cubierta-financiada-por-la-diputacion
Però, és cert això? La finança íntegrament la Diputació? Encara que això fóra veritat, un es pot preguntar d'on trau els diners la Diputació si no és dels nostres impostos, amb la qual cosa hem pagat directament o indirectament aquesta piscina (i una altra pregunta més profunda seria per què té la Diputació tant interès a omplir la província de València de piscines climatitzades?). A més a més, l'hem pagada dues vegades, ja que estava mal feta i ha calgut refer-la. I, filant encara més prim, cal preguntar-se sí de debò és necessària una piscina climatitzada de 13 metres que ha costat 382.000 euros.


Ricardo Cardona, Alcalde de Canals i Alfonso Rus, President
de la Diputació  a la inauguració de la piscina coberta de Canals.


Però, si llegim atentament aquest article, veurem que això ni tan sols és cert, perquè en aquesta pàgina web de la Diputació s'afirma que l'ajuntament de Canals instal·larà les calderes i les plaques solars "per estalviar energia". O siga, que aquest finançament al 100% hi era només l'edifici, no de les seues instal·lacions. Amb això ja tenim una primera despesa quantiosa a la qual caldrà sumar-li les despeses de manteniment, de les quals no ens parlen. Molts ajuntaments han hagut de tancar les piscines cobertes que ja tenien, perquè no podien mantenir-les. Remet aquí a una adreça perquè el lector ho puga comprovar: http://www.levante-emv.com/comarcas/2012/10/26/piscinas-municipales-ahogan-ayuntamientos/947145.html.


Una nova pregunta seria doncs: Si els altres ajuntaments han maleït aquestes piscines climatitzades que els arruïnen i les estan tancant, fem bé nosaltres en llançar-nos alegrement a aquesta nova despesa? A més, del que ens costaran les calderes i les plaques solars. És lògic dessagnar a la població d'aquesta comunitat amb impostos que després s'inverteixen en fer (i refer) piscines climatitzades que al final probablement s'hauran de tancar? Sobretot si tenim en compte que som una de les comunitats autònomes més endeutades.

Però el més greu de l'assumpte és que al mateix temps que es fa això, rebaixen les subvencions a les entitats esportives locals i dupliquen el preu de l’abonament per utilitzar la piscina municipal a l'estiu. Si has de pujar el preu dels serveis actuals, és absurd augmentar el teu nivell de despeses, perquè això anirà en detriment de la població, a la qual li exigiràs cada cop més diners. No oblidem a més, que la piscina municipal és un servei molt més necessari, perquè l'estiu és molt llarg i no es pot tenir els nens i les nenes tot el dia a casa, necessiten un lloc de diversió. Aquesta piscina municipal afavoreix sobretot a les famílies menys adinerades, les que no es poden permetre una segona residència d'estiu i per a aquestes famílies 60 euros poden ser molts diners. En canvi, els serveis que ofereix una piscina climatitzada tenen molta menys demanda. No pots pujar un 50% els preus del que és necessari per a la major part de la població, mentre finances una cosa que és menys necessària i que només farà servir una petita part d’aquesta.


Inauguració de la piscina coberta de Canals.


Però és que hi ha més coses: els preus dels serveis del pavelló municipal gairebé s'han duplicat, però, al mateix temps, s'han reduït els torns, de manera que estan més massificats. És a dir, es paga gairebé el doble per un pitjor servei. Encariment i precarització alhora. En aquest poble tot ens costa cada vegada més car mentre malbaratem diners en les instal·lacions d'aquesta piscina climatitzada. No hauria estat millor mantenir i cuidar el que ja teníem, abaratint els preus en lloc d’encarir-los?

Més coses absurdes: ens van fer una pista d'atletisme de 333 metres (quan el reglament diu que hauria de tenir 400 metres per la pista interior, pel qual ja no poden organitzar competicions) amb un camp de futbol dins, o siga, que quan hi ha partit ja ningú pot córrer si no vol acabar rebent un cop de pilota.

Nosaltres proposem altres polítiques d'esport:

- Construir més pistes de pàdel, que costen menys de mantenir que una piscina climatitzada i tenen més demanda. Hi ha molta gent que es queda sense poder jugar per l'escassetat d'instal·lacions.

- No pujar els preus dels serveis d'esport municipals i tractar fins i tot de fer-los més barats. No es tracta de fer més coses, sinó de fer que les coses que tens puguen ser usades per tots.

- Fomentar els esdeveniments esportius a través dels serveis de l'ajuntament o dels clubs d'esport (als quals, en canvi, se'ls ha baixat l'assignació). El que necessitem són més activitats accessibles a tothom i de què tothom puga gaudir.

- Fomentar l'esport de base.

Per això, com dèiem abans, creiem que cal canviar la mentalitat i adaptar-nos a les necessitats actuals. I això passa per gastar menys en obres faraòniques de dubtosa utilitat (llegiu: “Piscines climatitzades o auditoris”) i abaratir els serveis municipals perquè tots els puguen gaudir. Hem d'arribar al conjunt de la població: joves i vells, rics i pobres. En compte de més coses materials cares per a menys gent, més activitats accessibles per a més gent. El menys és més si es reparteix entre tots.


Adrià Castelló Sanchis. Àrea d'Esport del PSPV-PSOE de Canals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada